Weet jij welke boeken wereldwijd het meest gelezen zijn?

We lezen allemaal graag een goed boek, maar kun jij de tien meest gelezen boeken ter wereld opnoemen? In de afgelopen halve eeuw zijn honderdduizenden boeken geproduceerd, maar slechts een paar hebben een erepositie verworven tussen de meest gelezen boeken ter wereld. Hier lees je over enkele van de beste literaire werken door hoogst getalenteerde auteurs.

Deze lijst beschrijft de 10 meest gelezen boeken ter wereld in de laatste vijftig jaar. De getallen tonen hoeveel van de boeken zijn geprint en verkocht, maar houden geen rekening met boeken die meerdere keren per stuk zijn gelezen.

Er zijn een paar titels die vaker zijn geprint dan enkele van deze boeken, maar een enorm deel daarvan is nooit verkocht – wat natuurlijk betekent dat ze niet zijn gelezen.

Meest gelezen boeken – Nummer 10

Dagboek van Anne Frank – 27 miljoen stuks

Het dagboek van Anne Frank is een boek gebaseerd op stukken uit een dagboek, dat werd geschreven door Anne Frank terwijl ze zich twee jaar lang verborg tijdens de Nazi-bezetting van Nederland. Het boek wordt tegenwoordig gezien als een van de sleutelteksten van de twintigste eeuw.

Meest gelezen boeken – Nummer 9

Think and Grow Rich – 30 miljoen stuks

Think and Grow Rich is een motivationeel boek, geschreven door Napoleon Hill. Het boek, dat gaat over persoonlijke ontwikkeling en zelfverbetering, is geschreven naar aanleiding van een suggestie die hij ontving van de Schots-Amerikaanse miljardair Andrew Carnegie.

Meest gelezen boeken – Nummer 8

Gone With the Wind – 33 miljoen stuks

Gone With the Wind, een romantisch drama door Margaret Mitchell. Het verhaal speelt zich af in Georgia ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog en volgt het leven van Scarlett O’Hara, de dochter van een geïmmigreerde Ierse ][-eigenaar.

Het boek won de felbegeerde Pulitzer Prize, en werd verwerkt tot een film met dezelfde naam die een Academy Award won.

Meest gelezen boeken – Nummer 7

Twilight – The Saga – 43 miljoen stuks

Twilight is het eerste boek van een extreem populaire serie voor jongvolwassenen, geschreven door Stephenie Meyer. Het verhaal betreft een jonge vrouw die verliefd wordt op een vampier. De saga barst van de romantiek en actie.

Ze zegt, ‘Ten eerste was hij een vampier. Ten tweede was er een deel van hem dat verlangde naar mijn bloed. En ten derde was ik onvoorwaardelijk en onherroepelijk verliefd op hem.’

Meest gelezen boeken – Nummer 6

De Da Vinci Code – 57 miljoen stuks

De Da Vinci Code is een fictief boek, geschreven door Amerikaanse auteur Dan Brown. Het verhaal volgt het onderzoek van Robert Langdon na een moord in het Louvre in Parijs.

Hij ontdekt een intrigerende mogelijkheid dat Jezus Christus wellicht getrouwd was met Maria Magdalena, en een kind met haar had voortgebracht. De Da Vinci Code bracht een film met Tom Hanks voort.

Meest gelezen boeken – Nummer 5

De Alchemist – 65 miljoen stuks

De Alchemist werd gepubliceerd in 1987 en werd een Braziliaanse bestseller. Vervolgens werden wereldwijd meer dan 65 miljoen stuks verkocht, waarmee het een van de best verkopende boeken uit de geschiedenis werd. De Alchemist is vertaald in meer dan 67 talen, een prestatie die het boek een Guinness World Record bezorgde voor het meest vertaalde boek door een levende auteur.

Paulo Coelho is niet alleen een van meest gelezen, maar ook een van de invloedrijkste auteurs die vandaag de dag schrijven.

Meest gelezen boeken – Nummer 4

Lord of the Rings – 103 miljoen stuks

De Lord of the Rings (of In de Ban van de Ring) is een episch fantasy-verhaal geschreven door de filologist[] J.R.R. Tolkien. Het boek begon als een vervolg op zijn eerdere, veel minder complexe kinderverhaal De Hobbit, maar ontwikkelde zich tot een veel groter werk.

Van de Lord of the Rings is een filmtrilogie gemaakt, bestaand uit drie live action fantasy-films; The Fellowship of the Ring, The Two Towers, en The Return of the King

Lord of the Rings

Meest gelezen boeken – Nummer 3

Harry Potter – 400 miljoen stuks

De Harry Potter-serie is een fantasy-verhaal, bestaand uit zeven boeken, door Britse schrijfster J.K. Rowling. Deze zijn later vertaald naar 8 films vol actie.

Zowel kinderen als volwassenen zijn gegrepen door dit fictieve karakter, en kunnen niet genoeg krijgen van de avonturen van de jonge held.

Meest gelezen boeken – Nummer 2

Quotes uit de werken van Mao Tse-tung – 820 miljoen stuks

De Quotes uit de Werken van Mao Tse-tung, of zoals het meestal genoemd werd, het ‘kleine rode boekje’ van Mao Tse-tung, was een persoonlijke verklaringen van de ideologie van de Chinese Communistische Partij aan de mensen van China.

Kleine rode boeke Mao Tse-tung

Meest gelezen boeken – Nummer 1

De bijbel – 3,9 miljard stuks

De bijbel staat nog steeds bovenaan als het meest gelezen boek ter wereld.

De Bijbel is een beschrijving van de acties van God op aarde, en zijn doel met de wereld volgens het Christelijke geloof. Het schrijven van de Bijbel vond plaats over zestien eeuwen, en het is een indrukwekkende verzameling van 66 boeken met goddelijke boodschappen.