Gefeliciteerd, je hebt eindelijk een meisje gevonden dat volgens jou zou luisteren terwijl je haar een gedicht voorleest. Het feit dat je hebt besloten om haar poëzie voor te lezen toont aan dat je iets begrijpt van romantiek. Je hebt de eerste stap gezet in dit leven van romantiek!

Gedichten zijn een geweldige manier om je gevoelens aan iemand duidelijk te maken, vooral tegenover een vrouw. Maar het kan nogal intimiderend zijn om te leren hoe je hardop een gedicht voorleest. Gelukkig heb je de juiste plek gevonden om te ontdekken hoe je dit doel haalt. Ik zal je hier zestien tips geven om met succes een gedicht voor te lezen.

Tip # 1: Kies een gedicht

De eerste stap is het kiezen van je gedicht. Kies een simpel liefdesgedicht. Probeer te ingewikkelde stukken te vermijden. Je kunt misschien iets kiezen uit een verzameling gedichten waar je al bekend mee bent.

Misschien heb je besloten om zelf iets te schrijven. Uitstekend! Voor sommigen is het schrijven van een gedicht makkelijk. Wat je ook besluit te doen, zodra je een gedicht hebt geschreven of gekozen heb je de eerste stap gezet.

Tip #2: Oefen het voorlezen van het gedicht in jezelf

Het is belangrijk dat je de stroom van het gedicht door hebt. Zorg dat je weet hoe je alle woorden uitspreekt. Het voorlezen moet tenslotte zo soepel mogelijk gaan. Denk eraan om op de goede plekken te pauzeren, zoals bij komma’s, dubbele punten, en punten.

Tip #3: Haal de betekenis van het gedicht voor de geest

Beeld je in wat het gedicht betekent. Denk na over de betekenis. Stel je de scène van het gedicht voor. Denk na over hoe het gedicht in elkaar past. Voel het ritme, het patroon van het gedicht. Stel je voor wat de beelden van het verhaal kunnen betekenen.

Tip #4: Stel je het effect van het gedicht voor

Beeld je in welk effect het gedicht zal hebben. Denk na over de indruk die je wilt achterlaten op het meisje. Je wil dat ze begrijpt dat jij misschien wel romantische gevoelens voor haar hebt.

Tip #5: Oefen door het gedicht hardop voor te lezen

Probeer het gedicht hardop voor te lezen. Luister naar hoe je stem klinkt. Sommige mensen vinden het lastig om naar hun eigen stem te luisteren – raak eraan gewend. Raak comfortabel met het horen van je eigen stem.

Tip #6: Oefen het voorlezen voor een spiegel

Oefen het voorlezen van je gedicht voor de spiegel. Je moet laten zien dat je zelfvertrouwen hebt terwijl je voorleest. Ga zitten op een stoel of op de rand van je bed. Denk eraan om af en toe op te kijken.

Oefenen voor de spiegel

Tip #7: Neem je stem op tijdens het voorlezen

Oefen je voorleesvaardigheden door jezelf op te nemen. Luister naar je stem. Het duurt even voor je gewend bent aan het horen van een opname van je eigen stem. Raak gewend aan het horen van je stem op tape. Het kan je kans op succes alleen maar vergroten.

Tip #8: Oefen het voorlezen van het gedicht op een andere vrouw die je vertrouwt.

Probeer het gedicht voor te lezen op een andere vrouw die je vertrouwt. Zoek de feedback van een vrouw. Misschien kun je je zus, tante, nicht of zelfs je moeder proberen. Je kunt een bevriend meisje gebruiken, maar dat kan lastig worden. Als ze jou aardig vindt raakt ze misschien gekwetst of jaloers. Misschien zelfs jaloers genoeg om de voorleessessie te saboteren (“In liefde en oorlog is alles geoorloofd!”). Kies de goede vrouw!

Tip #9: Kies een plek uit om voor te lezen

Besluit waar je het gedicht gaat voorlezen. Kies zorgvuldig. Wordt het haar huis of dat van jou? Waar ga je het voorlezen? Wordt het binnen of buiten? Kies altijd een plek weg van andere mensen, zoals een park of achtertuin. Het moet een plek zijn waar jullie je allebei prettig voelen. (Haar slaapkamer is misschien niet de beste plek!). Kies een goede plek voor de grootste kans op succes bij het voorlezen.

Tip #10: Bereid jezelf voor om het gedicht voor te lezen

Bereid jezelf goed voor. Draag passende kleren voor de gelegenheid. Verzorg jezelf goed. Probeer eens deodorant na het douchen. Vergeet de tanden niet.

Tip #11: Plaats jezelf goed.

Zorg dat je goed zit om een gedicht voor te lezen. Zit dichtbij, maar niet té dichtbij. Probeer voor het effect oogcontact te houden door haar tijdens de pauzes aan te kijken. Maar niet te lang; je wilt niet het risico lopen dat je het ritme of je plek in het gedicht kwijtraakt. Zorg dat jullie allebei comfortabel zitten om je kansen te vergroten.

Tip #12: Probeer haar tevreden te stellen tijdens het voorlezen

Let op dat je aan haar denkt, niet aan jezelf. Zij is toch de persoon voor wie en aan wie je het gedicht voorleest? Het gaat om haar, niet om hoe goed jij een gedicht kunt voorlezen.

Probeer het niet te overdrijven, maar je kunt bloemen of snoep meenemen. Heeft jullie relatie dat stadium nog niet bereikt, dan is het misschien een goed idee om te wachten. Alle vrouwen houden van cadeautjes, maar het doel van deze oefening is om het gedicht voor te lezen.

Tip #13: Wees voorbereid op afwijzing

Houd er rekening mee dat je bij het voorlezen kunt worden afgewezen. Kijk, hoeveel je ook voorbereidt en oefent, misschien vindt ze het gewoon niet prettig. Ze zal waarschijnlijk niet de laatste vrouw zijn die je afwijst in je zoektocht naar de ware.

Tip #14: Wees voorbereid op goedkeuring

Houd er ook rekening mee dat ze het gedicht accepteert. Als ze het gedicht om wat voor reden dan ook waardeert, of waardeert hoe je het voorleest, dan zal ze het waarschijnlijk aanvaarden. Dan wordt het tijd om je voor te bereiden op de volgende stap.

Tip #15: Houd jezelf in bij het voorlezen

Doe rustig aan bij het voorlezen. Pas op dat je na al die voorbereiding niet te zelfverzekerd wordt. Doe het langzaam aan. Lees langzaam voor. Spreek de woorden van het gedicht duidelijk uit. Lees met zelfvertrouwen.

Tip #16: Lees het gedicht voor in privé

Zorg dat het voorlezen privé blijft. Hopelijk heb je een afgezonderde plek gekozen. Begin met het voorlezen. Hopelijk zal je publiek van één persoon je moeite waarderen. Hopelijk worden al je inspanningen beloond. Hopelijk krijgen je geweldige reviews voor je voorleesvaardigheden!